Инсталиране и конфигуриране на RASPBERRY PI 2 B (Raspbian OS) като VPN server (OpenVPN) част 1/2

Какво е Raspberry PI 2 ?

RASPBERRY_PI_2_BRaspberry_pi_2_boxRaspberry PI 2 е едноплатков компютър, разработен с цел обучение на студенти по компютърни науки в университетите. Устройството е с много ниска цена – в сравнение с нормален компютър, което го прави лесно достъпно за по – голям кръг от хора. За повече информация относно самото устройство, може да погледнете ТУК и ТУК.

Инсталиране на Raspberry bi 2 B – операционна система Raspbian под Windows

Няма да се спирам много подробно на всяка една стъпка, защото в интернет има безброй много примери как се инсталира Raspbian. В този пост ще засегна основните точки при инсталиране и първоначално конфигуриране на устройството.

 • Първото, което трябва да направите е  да изберете операционната система, която желаете да използвате. Моята демонстрация е с може би най – разпространената – „Raspbian“ и конкретно версия „Raspbian WHEEZY“ – последната версия (release). В този пост ще засегна основните разлики между нея и по – новата версия – “Raspbian JESSIE”, в инсталацията. Raspberry_difrent_operation systemsЕстествено Вие може да си изберете любимата линукс дистрибуция, като на сайта са дадени някои, но има и други, които може да си свалите от сайта на самия производител. Пример за такава дистрибуция е CentOS 7 for Arm devices. Забележете, че това малко „дяволче“ поддържа дори и Windows 10 core. От стандартно дадените операционни системи има 2 варианта за сваляне:

Raspberry_operation_system

  • Сваляне на самата операционна система (ОС)
  • Сваляне на NOOBS (в който в последствие посочвате каква операционна система да ви се инсталира)

Инсталация на определена ОС – директно (без NOOBS)

 • За да се логнете след инсталация, използвайте username и password по подразбиране:
  • default username: pi
  • default password: raspberry

Преди да преминем към същинската инсталация, е необходимо да предприемем следните две стъпки:

 • Ако сте избрали да изтеглите определена ОС, а неrazpbian_download NOOBS, може да свалите архива, като ZIP или torrent. Следва да го разархивирате.
 • Поставете SD картата в четящото Ви устройство. (SD картата трябва да е минимум 8 GB, като се препоръчва 16GB. В моя пример, използвам 32GB карта, поради липса на 16 GB Open-mouthed smile)
 • Стартирайте SD Formatter-a, изберете устройството в което е SD картата Ви и натиснете FORMAT. ВНИМАНИЕ!!! – уверете се, че сте избрали правилното устройство (програмата не показва харддисковете, НО показва USB паметите – възможно е да показва и външните харддискове, аз лично не съм пробвал). Препоръчвам: извадете всички външни носители от USB портовете и оставете само SD картата или много внимавайте, да не форматирате друго устройство. sdformater

За “Drive” изберете SD картата и натиснете “Format”. Програмката предупреждава няколко пъти преди да форматира.

sdformater_02

И когато е готова с форматирането изкарва информация, за извършената операция.

sdformater_03sdformater_04

 • След като форматирате SD картата, стартирайте “Win32 Disk Imager”, изберете разархивирания “Raspbian” и го запишете (write) на SD картата.

win_32_disk_imager

В случая показвам с Wheezy, но с Jessie на този етап от инсталацията, нещата изглеждат по абсолютно същия начин.

 • Поставете картата в Raspberry PI 2, включете HDMI кабела към монитор или телевизор, вържете мрежата (LAN кабела,  ще се получи и да е само по Wi-Fi, но при положение, че ще е VPN server препоръчвам кабел), клавиатурата, мишката  и включете захранването. Ще се покаже логото на Raspberry. От тук нататък има малки различния между JESSIE и WHEEZY. На кратко разликата е основно в това, че на Wheezy конфигурацията е на този етап, а на по новия raspbian Jessie, конфигурацията е след като се покаже графичната среда.

Wheezy

Така изглежда екрана с менюто за конфигурацията:

Raspberry_pi_wheezy_install

– Изберете “Expand Filesystem”, за да може да използвате цялата SD карта. Тази функция автоматично ще екстендне файловата система, до максималния размер на картата. Има възможности да го направите и на по късен етап, включително и ръчно чрез fdisk, но на този етап е най – лесно и удобно.

– Изберете “Internationalisation Options”, за да зададете Timezone.Raspberry_pi_wheezy_international_options

Raspberry_pi_wheezy_Timezone_Europe

Raspberry_pi_wheezy_Timezone_Sofia

Locale – няма нужда да се сменя, в графичен режим – ще преведе менютата на Български или на езика, който сте посочили.

Keyboard Layout – Препоръчвам силно да го  оставите на английски, за да няма изненадващи ефекти в последствие Angry smile

– От основното меню изберете “Advanced Options” и след това “Hostname” и задайте желаното име на устройството, в моя случай аз го кръщавам “VPNSERVER

Raspberry_pi_wheezy_hostname

Raspberry_pi_wheezy_vpnserver

Опцията за SSH по подразбиране в тези версии е включена, ако желаете, може да я проверите, дали наистина е така.

– От главно меню изберете “Enable Boot to Descktop/Scratch” – и изберете при стартиране да се зарежда конзолен режим. Няма нужда да се хабят ресурси, при положение, че ще го използваме за сървър.  С това първата основна конфигурация приключи. След като дадете “Finish” ще Ви каже, че има нужда от рестарт. А след рестарта настройките ще бъдат приложени.

NOOBS

Ако решите да инсталирате своето Raspberry pi 2, чрез NOOBS, след изтеглянето му, трябва да го разархивирате. Последната версия на NOOBS, съответно и съдържа и последната версия на Raspbian.

 • Чрез “SD Formatter for Windows” (описан по горе) форматирайте SD картата.
 • Копирайте съдържанието на разархивираната директория на NOOBS в главната директория на SD картата.

noobs_copy

 • Готово ! Включете всичко (монитор, клавиатура, мишка, мрежа) към вашето Raspberry и го стартирайте. При първо стартиране на устройството, се появява списък с наличните операционни системи, които може да инсталирате. В моя случай е само една – Raspbian, маркирайте и натиснете “Install”. Установих, че инсталацията по този начин се бави доста. Зависи от бързината на картата Ви, но при положение, че моята е възможно най – бърза, почаках доста време.

Raspberry_install_noobs_raspbian

JESSIE

Ако Вашия избор е да инсталирате директно Raspbian Jessie, след сваляне на архива, разархивирате имиджа и аналогично на Wheezy, го слагате на SD картата.

 • Разархивирате
 • Форматирате картата, чрез “SD Formatter for Windows
 • Записвате имиджа с помощта на “Win32 Disk Imager
 • Поставяте в устройството, включвате всички периферии и стартирате.

В този случай, както и с NOOBS, няма да ви спре, за да ви пита за конфигурация. Конфигурацията по подразбиране е както при Wheezy – стартира с графичен дисплей, име за хост (hostname) по подразбиране и т.н.

NOOBS и JESSIE – базова конфигурация

Необходимо е да направите базовата конфигурация, която направихме при Wheezy по време на инсталацията. Тук имате два варианта, може да използвате графична среда или псевдо графика.

– Псевдо графиката се извиква, като отворите терминал и напишете в конзолата:

~$ sudo raspi-config

razpbian_raspi-config

тази команда стартира добре познатото ни от Wheezy меню за конфигурация.

Ако желаете, може да се възползвате от направеното графично меню. Menu –> Preferences –> Raspberry Pi Configuration razpbian_configuration

Отваря се симпатичен диалогов прозорец с няколко таба, за насторйки. Съответно, задаваме “hostname”, правим “Expand Filesystem”, избираме boot опцията да е “To CLI”. От таба за “Interface”, включваме SSH. В  “Localisation” задаваме “Timezone”.

razpbian_configuration_timezone

razpbian_configuration_popup

Когато запазите настройките, ще ви попита за рестартиране. Рестартирайте. С това първоначалните графични настройки приключиха. След зареждане, ще бъдете на конзолен режим.

Ако имате Wi-Fi модул, не рестартирайте, препоръчвам, да си конфигурирате и него. В горния десен ъгъл се показва икона на мрежовата връзка. Когато кликнете на нея, ще Ви даде списък с мрежите, изберете вашата и въведете паролата. Това е достатъчно за сега. Може спокойно да преминете в конзолен режим Devil

Конфигуриране на статичен IP адрес

Тъй като ще използваме устройството за VPN сървър, е хубаво да е със статично зададен IP адрес извън диапазона на DHCP рейнджа на рутера, за да не се получават конфликти. В противен случай, е хубаво да се конфигурира рутера, да запази IP адреса за MAC адреса на това устройство и да не го раздава на другиго. Аз предпочитам да съм извън обхвата на DHCP.

За конфигурация на IP адреса, е необходимо да редактираме файла “interfaces”. Може да стане с който и да е текстов редактор(VI, VIM, nano и .т.н.), аз в случая ще използвам nano.

~$ sudo nano /etc/network/interfaces

razpbian_config_ip_address

във файла трябва да коригираме “eth0” и ако желаете и Wi-Fi –я (wlan0). Аз имам и мрежов кабел и Wi-Fi модулче, ще ги конфигурирам и двете със статични IP адреси. Естествено може да ги конфигурирате така, че кабела да е от един доставчик, а безжичната мрежа от друг, ако искате да се подсигурите. Аз съм си гонфигурирал рутера, да раздава адреси от 2-ра мрежа и те да са от 100 нагоре. Тъй като имам и други статични IP адреси, избирам VPN сървъра ми да е с адрес 192.168.2.9 и за безжичната връзка да е с адрес 192.168.2.8. За целта дописваме файла със следната информация:

за мрежовата връзка:

iface eth0 inet static
address 192.168.2.9
netmask 255.255.255.0
network 192.168.2.0
broadcast 192.168.2.255
gateway 192.168.2.1

за безжичната връзка:

allow-hotplug wlan0
iface wlan0 inet static
wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
address 192.168.2.8
netmask 255.255.255.0
network 192.168.2.0
broadcast 192.168.2.255
gateway 192.168.2.1

редът “wpa-conf /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf” се конфигурира ръчно от графичната среда при свързване с мрежата.

razpbian_static_ip_address

При излизане от редакцията ( с CTRL+Z), програмата ви пита дали желаете да запазите промените. Отговаряте с “Y” и при последващото питане в кой файл- просто натискате Enter.

След рестарт на устройството, то вече ще има нов IP адрес, който е статичен.

Преди да приключим, препоръчвам, да направите и upgrade на пакетите, за това аз ще изпълня последно:

~$ sudo apt-get update

~$ sudo apt-get upgrade

и ще отговоря с “Y”, че желая да обновя всичко.

Още информация за Raspberry Pi 2, може да откриете в блога на Петър Упинов.

Ако имате проблем с upgrade-а на версия Jessie и неможете да го отстраните, пробвайте да инсталирате и “упгрейднете” Wheezy.

Някои полезни команди:

~$ cat /etc/os-release – Показва версия на операционната система

~$ startx – стартира графичен интерфейс, ако сте в конзолен режим

~$ sudo shutdown –r 0 /нула/ – рестартлиране на Linux (препоръчва се)

~$ sudo reboot – рестартиране на Linux

~$ sudo shutdown –h 0 /нула/ – Спиране (изключване) на Linux

С това основната инсталация приключи и можем да преминем към инсталиране и конфигуриране на VPN сървъра (използвайки OpenVPN). Очаквайте 2-ра част….