Безплатни курсове по програмиране

Ще Ви разкажа за едно начинание, с което се е заел Светлин Наков, а именно, да организира безплатни курсове по програмиране.  Как аз започнах там и за самите курсове.

Защо започнах курс в Софтуерната академия ?

Преди около две години, започнах да търся курсове по програмиране. Question_imageЧувствах, че нещата, които знам до момента, не са ми достатъчни, че имам пропуски в някои основни знания, заради което няма да мога да се развивам ефективно по – нататък.

След кратко проучване и съвети от познати, че няма да намеря нещо безплатно, което да е добро, се записах на курс в една фирма (платено). Оказа се голямо разочарование и буквално загуба на време. Лектора неможеше да говори, нямаше материали, нямаше дори екран за проектора (но имаше проектор). Нямаше дъска а едни бели големи листи увити с найлон, за да се пише по тях. И това е едно от хвалените места. Ако някой в момента си мисли, че условията неса най – важното нещо (в университетите положението също е трагично от към оборудване), ДА прави сте, но както споменах тук и лектора неставаше.

След като се отказах и загубих пари, чух за Софтуерната Академия  на Телерик. Една позната ми сподели, че е учила при Светлин Наков и е много доволна, а сега е на страхотна работа, като програмист във водеща световна фирма и това благодарение на знанията, които той и е дал. Реших да пробвам, все пак е безплатно, най – много можех да загубя малко от свободното си време.

Множество безплатни курсове по програмиране в Telerik Academy

Telerik Academy logoВлязох в сайта на академията и бях буквално смаян колко курса има и всички са безплатни и има материали и видеа. Неми трябваше дори регистрация някъде за да мога да гледам някоя лекция или да сваля нещо. В секцията Курсове” открих курсове, който са по последните излезли технологии. Сега 2 г. по късно виждам, че не просто тогава е имало актуални курсове, а курсовете в тази безплатна софтуерна академия са винаги актуални и излизат все нови и нови курсове. Примерно стана известено “програмиране в облака” веднага направиха курс Software Development in the Cloud, хората започнаха масово да са с “smart” телефони, естествено Светлин Наков пусна курс за “Mobile Applications Development”. Имат още множество курсове, кой от кой по атрактивен и полезен.Svetlin Nakov in Academy

Светлин Наков и екипът му са толкова амбициозни, че организират толкова мащабни курсове, с които искат да помогнат на цялата страна. Курсовете които водят са без ограничение във възрастта. Направиха Kids Academy в множество градове из цялата страна. Това е академия за деца със стартова граница 4-ри клас. За по големите ученици, от средните училища, е изградена School Academy , където ученици от цялата страна се събират за 3 дена всеки месец, и учат най – новите технологии, като се подготвят за Националната и международната олимпиада по информатика, както и за други престижни състезания. Признати са със златен медал за обученията на младите софтуерни инженери на България. Във Facebook страницата им има снимки от награждаването. Организираха и направиха “Algro Academy където младите състезатели по алгоритмични задачи а да учат и да се упражняват. Това не е всичко, както споменах вече, Telerik Akademy пуска непрекъснато курс за най – модерните технологии. Това са така наречените “Студентски курсове”. Предполагам, че се наричат така, защото са посещавани предимно от студент и това не означава, че ако несте студент неможе да се запишете. Може да несте студент, може да сте безработни или да работите на “Full time “ или “Party time”, може да сте пред пенсионна възраст, това няма никакво значение, никой няма да Ви спре. Всички тези курсове, тъй като до скоро се водеха и в СУ, са с продължителност около един семестър.

Оценяване на завършилите академията

Certificate of appreaciationВсички курсове завършват със сертификати. Но сертификати неполучават всички участници, а само тези които не са се отказали и наистина са усвоили материала. За целта всеки курс има огромно количество добре подбрани задачи за домашно, като след решаването им човек наистина е усвоил новия материал. Домашните има след всяка лекция на всеки курс. Има срокове за предаване и система която се качват. Ако желаете сертификат, домашните са единия задължителен елемент. Друго важно е, че накрая на всеки курс се дава практически проект. Проектите неса огромни или непостижими, но ако сте си писали домашните се правят за няколко дена, като те обхващат целия взет материал. В някой курсове има и писмен тест за теоретичните части от курса. Ако сте направили всичко това, значи ще получите сертификат. Българските IT компании ценят тези сертификати, защото знаят, че несе получават толкова лесно и който ги има, определено се труди много и има доста знания по темата.

Основи на програмирането със C#

C# pictureАкадемията организира и един много сериозен, голям курс по основи на програмирането със C#. Този курс започва октомври месец, като той отново е безплатен и има качени видеа в страницата. За разлика от останалите курсове, които може да се избира дали да се карат “online” или “присъствено”, този курс до миналия октомври (2011 г.) нямаше “online” версия. Видеата са качени, материалите са качени, но неможе да се стремиш към сертификат. През новата учебна година се очертава да има и “online” версия.

Казвам че е по различен защото е организиран по следния начин:C# book Първо си подаваш документите, след това се явяваш на тест, който включва няколко въпроса по английски, малко IQ и няколко общо технически въпроса. Приемат се първите 300 човека с най – добър резултат (тази година ще се приемат 500). След което в продължение на няколко месеца се изучава целия език C# и платформата .NET. За целта освен всички други материали има и учебник “Въведение в програмирането със C#”, който се състои от над 1000 страници. За тези около 4 месеца този учебник се минава от кора до кора. На всеки по голям раздел или грубо казано на около месец се правят изпити. На всеки изпит отпадат определен брой хора. Като оценяването е по много критерии: основен е изпита, но освен него се вземат в предвид и домашни, както и има форма за предаване какво си правил през деня, има бонус точни за някой неща които си направил и т.н. Тези който завършат този курс, могат да са сигурни е знаят C#.NET и намирането на работа, като добре платени програмисти или по скоро като добре платени софтуерни инженери, им е сигурно.

Какво следва ?

Академията нестига до тук, след успешно завършване на курса “Основи на програмирането със C#”, имате избор дали да продължите обучението си или не. Обучението може да продължи в 3 насоки: “Developer”, “QA” и “Support”. В която и насока да тръгнете,  все ще бъдете програмисти, но по тясно специализирани. Като обучението отново е много сериозно и изисква много труд. Ако успешно завършите някоя от тези 3 насоки, имате възможност да започнете работа в Telerik.

Най – важното според мен е, че получавате едно наистина страхотно образование, напълно безплатно за вас, което ви дава професия и доста опит. Накрая може да се каже, че сте станали истинска .NET Ninja

.NET Ninja